Palermo

JUNI 2019 I REISVERSLAG

Door haar maffiaverleden zou je het misschien niet meteen vermoeden*, maar de hoofdstad van Sicilië heeft alles in huis om dé nieuwe toeristische trekpleister te worden; lekker Siciliaans eten, vriendelijke locals, een fijn klimaat en bijzondere bezienswaardigheden. Bovendien is het leven er goedkoop en relaxt. Echte ondernemers doen er dan ook alles aan om hun geliefde stad de verdiende exposure te geven.

*Voor de angsthazen: er patrouilleert opvallend veel politie op straat. Je hoeft je hier dus zeker niet onveilig te voelen.

.

Eén van die ondernemers is eigenaar van Palazzo Sovrana. Deze luxe appartementen liggen in het hart van de stad en geven je een instant thuisgevoel met hotelvoordelen (housekeeping en ontbijt). Vanaf het dakterras kijk je uit op Teatro Massimo, het grootste operagebouw van Italië en op drie na grootste van Europa. Daarnaast heeft elk appartement 2 à 3 terrassen die uitgeven op de kleurrijke straatdrukte. Ideaal voor een lokaal wijntje of frisse Birra Morretti. Omdat er geen infobalie is, houdt men contact via WhatsApp, wat handig is voor tips en restaurantreservaties. Grazie Paola, Filippo e Federico!

Hike

De stad is een combinatie van architectuur, geschiedenis, exotische tuinen en street art. Ontdek ‘m al wandelend op eigen houtje of onder begeleiding van een lokale gids.

EXOTISCHE TUINEN – Wandel tussen de eeuwenoude ficusbomen in Giardino Garibaldi. Of door de broeikassen en botanische tuinen van Orto Botanico.

ARCHITECTUUR – De kathedraal van Palermo moet je zeker gezien én beklommen hebben. Door de combinatie van o.a. driehoekige kantelen en stervormen is dit een typisch voorbeeld van de Arabisch-Normandische architectuur op Sicilië. Hoe ik dit weet? Ik ben getrouwd met een architect… Bovendien is een bezoek aan de kathedraal gratis. Alleen voor het dak en de crypten betaal je een ticket.

GESCHIEDENIS – De Catacombe dei Cappuccini is waarschijnlijk een van de meest bizarre plekken die ik ooit heb bezocht. In dit historisch archief hangen maar liefst 8000 mummies opgeborgen.

Eat

Lekker, echt lekker, is het eten in Palermo. Eerlijk, ik denk niet dat je er niet goed kan eten. Voor als je toch op zeker wilt spelen, deze restaurants en lokale gerechten hebben wij getest en goedgekeurd:

RESTAURANTS

  • Bij Mangia e Bevi eet je typisch Siciliaans tussen de locals. Goedkoop!
  • La Pesceria is een hippe zaak met heerlijke verse vis en gemiddelde prijsklasse.
  • La Sombressa ligt vlakbij de uitgangsbuurt van de locals en is een nieuw top restaurant. De prijsklasse is navenant.

STREET FOOD – Wie Sicilië zegt, zegt street food. Zoek één van de traditionele markten op en stel je eigen bordje samen: Mercato del Capo, La Vucciria of Mercato di Ballaro.

ARANCINI – Mmm… Deze ballen hebben echt alles in zich om je te verzadigen: risotto en een vulling naar keuze. Het verbaast me dan ook dat ze het vasteland nog niet veroverd hebben. Ke Palle is één van de betere arancini-zaakjes. Mijn favoriet: spinazie met mozzarella – Stijn zijn favoriet: American BBQ.

CANNOLI – Nog een typisch Siciliaans tussendoortje is Cannoli. Letterlijk vertaald ‘kleine tunnel’ en niet te verwarren met de Italiaanse Cannelloni. Deze ‘desserts’ zijn gevuld met een ricottamengsel naar keuze. Je vindt ze onder andere in het zaakje naast Ke Palle.

PASTA FRITTA – Wat wij beschouwen als leftovers, is in Sicilië gewoonweg een typisch hoofdgerecht. Voor deze gebakken pasta met tomatensaus schoven wij aan tafel bij Magnia e Bevi.

LIMONADE – Van al dat snacken krijg je dorst. Ga daarom om een verfrissende traditionele limonade van Polara. Je kan deze limonade zo goed als overal vinden, maar ik dronk ‘m het liefst bij het kleurrijke kraampje recht tegenover de kathedraal.

Travel

Zei ik al dat Palermo goedkoop was? Een enkel treinticket kost er amper €6. Goed voor een trip naar het kuststadje Céfalu (+- 40 min). Ciao!

%d bloggers liken dit: